Zakład Żywienia

Działalność Zakładu

Zakład Żywienia zajmuje się kształtowaniem polityki żywieniowej dotyczącej bezpiecznej żywności i żywienia niemowląt, dzieci, młodzieży oraz kobiet w okresie ciąży i laktacji.

W ramach Zakładu:

  • prowadzone są badania naukowe w obszarze fizjologicznych podstaw żywienia i zaburzeń w odżywianiu u dzieci i młodzieży, w tym niedoborów masy ciała i otyłości prostej;
  • realizowana jest działalność usługowa w zakresie poradnictwa medycznego i żywieniowo – dietetycznego;
  • prowadzone są oceny oraz opiniowanie środków spożywczych, w tym specjalnego przeznaczenia żywieniowego i medycznego oraz wody, z przeznaczeniem dla niemowląt i małych dzieci;
  • prowadzona jest działalność edukacyjno – szkoleniowa w obszarze zagadnień medycznych i żywieniowo – dietetycznych.

Struktura Zakładu

Pracownia Dietetyczna

W Pracowni:

  • opracowywane są wytyczne dotyczące żywienia dla dzieci zdrowych i w różnych stanach chorobowych,
  • prowadzona jest bieżąca kontrola sposobu żywienia dzieci oraz kobiet ciężarnych i karmiących piersią będących pod opieką poradni Instytutu,
  • prowadzona jest działalność edukacyjno – szkoleniowa (praktyki studenckie)
Pracownia Higieny Żywienia

W Pracowni prowadzone są:

  • opiniowanie i ocena środków spożywczych, w tym specjalnego żywieniowego i medycznego przeznaczenia oraz wody,
  • opracowania składu i norm dla środków spożywczych specjalnego medycznego i żywieniowego przeznaczenia,
  • konsultacje z zakresu oceny żywności i żywienia, związane z aktualnym rynkiem produktów spożywczych przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci.
Kierownik
prof. dr n. med. i n. o zdr. Halina Weker
22 32 77 234
zaklad.zywienia@imid.med.pl
Budynek A, piętro II

 

Projekty dofinansowane z UEBIPCertyfikat ISOCertyfikat ISO 1Certyfikat ISO 2

HR Excellence in ResearchSzybka terapia onkologicznaCreative Commons